De sportmassage

De sportmassage is geschikt voor mensen die regelmatig sporten en op zoek zijn naar een versneld spierherstel en de ideale spierspanning.  Is het ook aanteraden voor niet-sporters?

De Techniek

De sportmassage is een krachtige massage die voornamelijk het lichaam weer energie geeft. Tijdens de intensieve en stevige massage wordt bindweefsel losgemaakt en knopen uit je spieren gehaald. Hiervoor is het nodig de spieren langzaam en diep te masseren zodat het spierherstel wordt bevorderd.

Door het verbeteren van de bloedcirculatie kunnen afvalstoffen, pijn en vocht sneller afgevoerd worden. Blessures kunnen zo worden hersteld én voorkomen.

Voor wie is een sportmassage?

In principe is een sportmassage bedoeld voor mensen die vaak sporten maar kan ook zeker van toepassing zijn voor niet-sporters die klachten hebben door overbelasting en stress.
De sportmassage heeft namelijk ook een rustgevende werking. Langzaam kan mentale spanning uit het hele lichaam verdwijnen.
Sportmassage is ook geschikt voor mensen die net beginnen met een trainingstraject of een tijdje niets gedaan hebben en hun spieren willen activeren.

Het doel van een sportmassage

Een sportmassage wordt dus toegepast om spieren te ontlasten en pijn of
stress te verminderen. Het zorgt voor een betere bloedcirculatie en stofwisseling. Zuurstof en andere voedingsstoffen weten de spieren beter te bereiken en helpen bij de opbouw van de spier. Ook kan de sportmassage leiden tot een betere nachtrust en een meer positieve mentale toestand.

Wat is spierpijn eigenlijk?

Hoe kom je aan spierpijn en hoe kom je ervan af? Spierpijn is eigenlijk een
reactie op een overbelasting van de spieren. Spierpijn na sporten is iets wat
vaak voorkomt, je hebt er veel last van maar de klachten verdwijnen vaak binnen enkele dagen weer. Door overbelasting kunnen er een aantal reacties ontstaan zoals spierpijn, vermoeidheid, een minder goede doorbloeding, stijfheid en verhoogde spanning.

In geval van een te hoge belasting, wordt er te weinig zuurstof
getransporteerd naar de spieren. Als gevolg hiervan ontstaan er heel kleine scheurtjes in het spierweefsel. Daardoor vormt zich melkzuur. Er ontstaat verwijding van de vaten en oedeem waardoor de doorbloeding minder wordt.

Hierdoor krijgen de spieren te weinig zuurstof en dit prikkelt de zenuwuiteinden waardoor de pijn ontstaat.

Spierpijn voorkomen en verhelpen?

Spierpijn is zeker te voorkomen. Begin bijvoorbeeld altijd met een warming-up
voordat je intensiever gaat sporten. Na een stevige work-out is het voordelig om veel koolhydraten en eiwitten op te nemen. Zorg er ook altijd voor dat je voldoende gedronken hebt. Dit helpt om afvalstoffen gemakkelijker af te voeren waardoor je spierpijn kunt helpen voorkomen. Neem na het sporten een warme douche of bad. Als je eenmaal spierpijn hebt, is het niet zo gemakkelijk om ervan af te komen.
Je kan het herstel bespoedigen met een goede nachtrust maar helemaal niet bewegen is af te raden. Regelmatig rust en daarnaast wat lichte inspanning
zoals een wandeling zijn het best. Ook zwemmen in een warm zwembad en
sauna kan spierpijn verlichten. Met een foamroller je zelf massages toedienen
of je laten masseren door een therapeut kan de pijn voorkomen of verzachten.

Helpt massage bij spierpijn?

Na een grote inspanning kan er beter niet te veel druk op de spieren worden uitgeoefend. Een zachtere massage geeft dan het beste resultaat tegen spierpijn. Kort na het sporten, is een ontspannende massage ideaal om spierpijn te voorkomen of zelfs te verminderen. Een harde massage met veel
druk is minder geschikt. Daardoor kan de spierpijn zelfs verergeren. Tot slot laat je niet masseren als je een ontsteking of wond hebt. Ook bij koorts, een spierscheuring of kneuzing is dat af te raden.